Med ett ben på varje sida

Henrik Stade har alltid stått med ett ben inom IT och ett ben inom verksamheten, och i början av karriären var det ett stort gap han överbryggade. Men i dag håller allt fler med Henrik om att ”IT-utveckling” och ”verksamhets­­utveckling” bara är två sidor av samma mynt..

En 20-årig samhällsvetare som inte ägde någon egen dator – på ett IT-bolags supportavdelning? Jodå, det var 90-tal och IT-boom, så på Henrik Stades första jobb fick han helt enkelt landa springande.

– Det var den snabba vägen in i ­yrkeslivet! Mycket telefonsupport, men även hårdvaruservice så när en dator gick sönder fick vi skruva som bilmekaniker för att byta komponenter. Jag lärde mig allt från grunden, minns Henrik.

Efter några år på olika konsultbolag blev Henrik teknisk förvaltare på ­Sveriges Radio Förvaltning, där han jobbade med infrastrukturen och även fick vara med om den tekniska installationen av ekonomi- och HR-system. Här kom han för första gången i kontakt med projektledning, och var efter studier på IHM själv mogen att axla rollen som projektledare. Efter ytterligare ett år tog Henrik för första gången klivet från IT till verksamheten och blev avdelningschef för systemförvaltningen på beställarsidan.

– Mina blivande medarbetare var väldigt skeptiska och några av dem undrade hur de som rekryterat mig hade tänkt. Jag var yngst, jag kunde inte deras jobb, de var vana att se mig som tekniker… Det var en rejäl uppförsbacke.

Trots de tuffa förutsättningarna lyckades Henrik vinna medarbetarnas förtroende. Han visade att hans roll som chef var att bana väg för dem och att jobba mot deras kunder – det vill säga beställarna inom SVT, UR och Sveriges Radio.

Mycket av Henriks jobb under den här perioden handlade om att effektivisera och hitta synergier, och det var en stor fördel att han kunde tekniken och kunde översätta verksamhetens behov till ett språk som IT-sidan förstod. När företaget efter några år ­bestämde sig för att decentralisera alla de funktioner som han kämpat hårt för att samordna, kände dock Henrik att det var dags att röra på sig.

Henrik Stade, Avdelningschef systemutveckling på Afa Försäkring

Publik verksamhet

– När jag kom in i branschen hände det rätt ofta att man helt enkelt flyttade vidare kostnaden när lever­antörerna ökade sina priser, utan att informera. Och kunderna blev ju vansinniga när de upptäckte sådant, ”det är fel pris på fakturan!” berättar Jimmy.

En annan dålig vana i branschen var att man jobbade mycket med ­generella procentrabatter, utan att ta reda på vilka artiklar som var mest priskänsliga för kunden. Jimmy, som hade en bakgrund som livsmedelshandlare och var van att vända på varje femöring för mjölken, tyckte att detta var hårresande – här rann det ut pengar utan att det ens var säkert att det uppfattades som ett reellt värde av kunden.

Bättre för säljarna

På Trafikförvaltningen inom det som då hette Stockholms Läns Landsting klev han ännu en gång över gapet mellan verksamhet och IT, och blev bland annat ansvarig för att Ekonomi & intäkter och biljettsystemen i kollektivtrafiken skulle fungera.

– Det var jättespännande att jobba med, i en så publik verksamhet får ju ingenting bli fel någonsin. Vi var en upphandlande förvaltning så vi hade inga egna tekniker, men vi hade egna resurser som testade dels i systemen men också i ett labb med alla maskiner du kan se ute i trafiken.

Efterhand blev Henrik sugen på att gå över till verksamhetssidan igen, och när en roll som chef inom Resenärsservice & försäljning blev ledig befann han sig ännu en gång i situationen att han kravställde sin efterträdare på IT-avdelningen. Det blev tydligare än någonsin hur viktigt det är att se till hela kedjan när verksamheten ska utvecklas, och att betrakta alla processer ur både användarens och leverantörens perspektiv.

I maj 2020 klev Henrik för första gången in på Afa Försäkring som nyanställd avdelningschef inom systemutveckling. Här gör man ingen skillnad på om ett projekt benämns som ”verksamhetsutveckling” eller ”IT-utveckling”, utan det handlar helt enkelt om att förenkla, förbättra och öka kundnyttan.

Underlättande IT

Vi pratar en del om Henriks bakgrund i samhällsvetenskapen och vad den betyder i hans jobb.

– Jag kom in i IT för att IT skulle underlätta. Det finns ju de som är ­fascinerade av tekniken på det sättet att de sitter och programmerar på sin fritid, men för mig är IT ett hjälpmedel som ska ta oss någonstans, säger han.

Afa Försäkring ägs av arbetsmarknadens parter och försäkrar anställda inom den privata sektorn samt kommuner och regioner. Kunderna är alltså både privatpersoner och företag, och utmaningen är ofta att öka tillgängligheten och enkelheten för dem utan att tumma på säkerheten och integriteten.

– Förväntningarna på hur våra tjänster ska fungera ökar hela tiden. Tidigare kanske du hade en förväntansnivå på en musikspelare och en annan på banken, men i dag ska det gå lika fort och vara lika flexibelt överallt. Knappar jag in mina personuppgifter ska ni ha allt om mig. ’Vi måste beställa data från den och den’ – vad är det, jag vill ha svar från dig nu direkt!

Relationen med Stamford ärvde Henrik från sin företrädare, men han påpekar noga att det inte är därför han använder sig av deras ­konsulter. Nej, det handlar dels om att de kan Afa Försäkrings system på djupet, dels om att de har ett stort engagemang i verksamheten.

– Jag känner att de bryr sig på ­riktigt, och det är något som jag ­kanske inte alltid har upplevt hos konsulter tidigare. De förstår helheten i vår verksamhet och vill hjälpa till att utveckla den, och det är något vi värdesätter otroligt mycket, avslutar han.