HSB Nordvästra Skåne

Hjälten har ­blivit mobil

Affärssystemet Hero, som används framför allt av bostadsrättsföreningar och deras förvaltare, har fått en ny funktion. Med hjälp av mobilt bank-ID kan användarna nu ta med sig webbversionen av programmet vart de vill – och dessutom lämna det eviga lösenordsträsket.

Visst är väl mobilt bank-ID en underbar uppfinning? Inte nog med att man nuförtiden kan sköta en mängd digitala ärenden oavsett var man befinner sig, man slipper också hålla ordning på användarnamn och lösenord för alla olika system.

För hundratals svenska bostadsrättsföreningar och deras förvaltare fungerar mobilt bank-ID numera även i affärssystemet Hero, speciellt framtaget av Stamford för de funktioner som behövs när man förvaltar en stor förening. Avier på månadsavgifter ska skickas ut, medlemsförteckningar ska uppdateras, panter och överlåtelser ska hållas ordning på, eventuella inkassoärenden ska hanteras korrekt – allt detta och mer därtill fixar Hero. (Som för övrigt inte har någonting alls med hjältar att göra, det är helt enkelt en akronym för Hyra, Ekonomi, Redovisning och Order.)

Och tack vare att Hero har mobilt bank-ID kopplat till sig så kan redovisningsekonomen som ska göra en bokföringsorder, eller föreningens ordförande som ska attestera en faktura, göra det från sommarstugan och utan att behöva komma ihåg annat än sitt eget personnummer.

– Många av våra medlemmar tycker att det här har underlättat deras vardag, och ofta har de redan mobilt bank-ID så de vet hur det fungerar. Det känns tryggt och seriöst. När folk ska välja lösenord själva så tar de ju oftast något väldigt enkelt för att det ska vara lätt att komma ihåg, och därför blir det mycket säkrare med mobilt bank-ID, säger Åse Bengtsson som är ekonom på HSB Nordvästra Skåne. 

Åse Bengtsson

Ansvarig för intern ekonomi på HSB Nordvästra Skåne